Ga naar de inhoud

Artikel Withings Smart Thermo (bijdrage)

Review: Withings Thermo

Anna Jacobs17-11-2016

Er zijn producten waarvan je de echte toegevoegde waarde ontdekt zodra je een kind krijgt. De Withings Thermo is er daar één van. Deze smartphone gekoppelde thermometer werd begin dit jaar uitgebracht en is sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar. De Thermo belooft binnen twee seconde zonder het lichaam te raken de juiste lichaamstemperatuur door te geven. Maakt dit apparaatje die belofte waar? 

Hoe en waarom meten we temperatuur?

Er zijn natuurlijk meerdere redenen om je temperatuur te meten. De meest voor de hand liggende is als je je ziekt voelt. Daarnaast zijn er vrouwen die vanwege hun kinderwens dagelijks hun lichaamstemperatuur meten: dit zegt namelijk iets over je (naderende) ovulatie.

We doen het vaak bij onszelf of onze kinderen: een hand op het hoofd leggen om te voelen of iemand warm is en mogelijk verhoging of zelfs koorts heeft. Voelen op het voorhoofd geeft ons een indicatie van iemands’ temperatuur. Als we het precies willen weten, dan kun je een thermometer gebruiken. Er zijn meerdere manieren om temperatuur te meten, waaronder de mond, oren, anus of oksel. Over het algemeen wordt de rectale meting als meest betrouwbaar beschouwd, daarna volgt de meting in de mond.

Thermo tutorial

Thermo tutorial

HotSpot sensor technology

Volgens Withings is echter het midden van het hart de beste plek om temperatuur te meten. Aangezien zo’n meting alleen in een medische context uitgevoerd kan worden, kiest Withings voor de twee na beste optie: de temporele slagader, ook wel de slaapslagader genoemd. Daarvan hebben we er twee aan beide kanten van het hoofd. De temporele slagader is via een continue bloedstroom verbonden met het hart, waardoor de temperatuur in die slagader een goede weergave geeft van de temperatuur in het hart.

Withings geeft aan dat volgens Thermo een nauwkeurige methode hanteert om temperatuur te meten dan bijvoorbeeld orale, rectale of okselmetingen, aangezien de slaapslagader de meest recente schommeling in de lichaamstemperatuur weergeeft.

Waarom kan de Withings thermometer non-invasief gebruikt worden? Doordat de Thermo gebruikt maakt van zogenaamde HotSpot sensor technology, aldus het Franse bedrijf. Zestien infrarood sensoren scannen hierbij binnen twee seconde de huid op zoek naar het heetste punt. Op dat punt wordt de temperatuur gemeten en doorgegeven.

Aan de slag met Withings Thermo

Aan de slag met Withings Thermo

Hoe werkt de Thermo in de praktijk?

Als je met de Thermo aan de slag wilt gaan dan moet je eerst de bijbehorende Thermo-app downloaden (iOS of Android) en de thermometer aan je toestel koppelen. Dit kost je hooguit een paar minuten.

Verwijder eerst het groene beschermdopje en zet de thermometer aan door de start-knop in te drukken. Hierna kun je direct meten. Je houdt de thermometer ruim een centimeter van je hoofd af, je hoeft je voorhoofd niet aan te raken. Vervolgens schuif je van het midden van je hoofd richting je slaap. Na enkele seconde – twee om precies te zijn – geeft de Thermo met een korte trilling aan dat de meting gelukt is. Vervolgens zie je de temperatuur in beeld staan.

Je kunt de meting direct vanaf de Thermo toewijzen aan een persoon. Als je naar beneden scrolt verschijnen de namen in beeld van de mensen die aan de Thermo-app gekoppeld zijn. Je kiest een naam door op de start-knop te drukken. Als je niet direct de meting toewijst aan iemand, dan kun je dat op een later moment alsnog doen in de Thermo-app.

Een temperatuurmeting kun direct op de Thermo of via de Thermo app toewijzen aan een van de gebruikers

Een temperatuurmeting kun direct op de Thermo of via de Thermo app toewijzen aan een van de gebruikers

Groen, oranje of rood

Doordat Withings de leeftijd, lengte en het gewicht van de gebruiker weet (die vul je namelijk in bij het maken van een profiel), kan Thermo direct feedback geven of de gemeten temperatuur ‘groen’, oftewel geen koorts, ‘oranje’ lichte koorts of ‘rood’ hoge koorts is.

Wanneer het niet is gelukt om een meting uit te voeren – bijvoorbeeld omdat je teveel bewogen hebt of er haar voor zat –  dan verschijnt er ‘Retry’ in beeld. Withings geeft zelf aan dat de Thermo en de persoon wiens temperatuur gemeten moet worden minimaal tien minuten in een kamer met een stabiele temperatuur moeten zijn voordat zijn of haar temperatuur gemeten wordt. Daarnaast geeft het bedrijf aan dat ouders de temperatuur van een baby niet moeten meten tijdens of direct na het eten en dat men niet direct na het sporten moet meten.

FDA-goedkeuring

Dan het allerbelangrijkste: is de Withings Thermo betrouwbaar? Daarmee bedoel ik: net zo betrouwbaar als een huis-tuin-en keuken thermometer (voorheen de kwikthermometer, tegenwoordig in de meeste gezinnen een digitale thermometer).

Withings is geen onbekende naam in de wereld van de consumer health tech. De Franse producent bracht eerder activity trackers, een slimme weegschaal, bloeddrukmeter en babyfoon op de markt. Tijdens de CES in januari, ’s werelds grootste consumenten electronica beurs, werd de Thermo gelanceerd. Kort daarna ontving de slimme thermometer goedkeuring van de Amerikaanse waakhond FDA om de Thermo te verkopen. De Thermo is gekwalificeerd als class IIa medisch hulpmiddel. Dat zijn medische hulpmiddelen met een laag tot gemiddeld risico die niet inwendig worden gebruikt. De Thermo heeft overigens ook een Europese CE-markering.

Tot zover de officiële score. Wat zijn onze ervaringen met de betrouwbaarheid van de Thermo? Tijdens het testen van de Withings Thermo maakte ik als jonge ouder voor het eerst mee dat mijn 8 maanden oude baby ziek was. Niet alleen snotverkouden en een nare hoest, maar ook verhoging en zelfs koorts tijdens de nacht. Tijdens de kraamperiode had ik haar temperatuur regelmatig gemeten, sindsdien niet meer.

Om een gevoel te krijgen van de accuraatheid van de thermometer van Withings, combineerde ik de Thermo met een reguliere digitale thermometer (rectaal) en mat ik met beide op precies hetzelfde moment haar temperatuur.

Withings Thermo     digitale thermometer    verschil

38.0                                   38.1                                          0.1

37.5                                   37.8                                          0.3

38.6                                  38.6                                          0.0

36.7                                  36.5                                           0.2

37.8                                  37.9                                          0.1

De afwijking tussen de twee gemeten waarden is beperkt, hooguit 0.3 graden, en ook consistent: de Thermo valt gelijk of iets lager uit dan de kwikmeting.

Dit inzicht zorgt er in ieder geval voor dat ik voldoende vertrouw op de meting van de Withings Thermo. Hoewel rectaal meten bekend staat als de meest betrouwbare manier van temperatuur opnemen, laat de test met de Thermo zien dat Withings een manier heeft gevonden waarop zij non-invasief ook nauwkeurig een meting uit kunnen voeren.

Het verschil tussen de Withings Thermo en een digitale thermometer

Het verschil tussen de Withings Thermo en een digitale thermometer

Tel daar het comfort van de Thermo bij op, en je begrijpt waarop deze thermometer specifiek voor ouders uitkomst biedt. Terwijl de baby na een zetpil en een warme fles weer in slaap viel, kon ik nog een (of twee, drie) keer checken of haar temperatuur inderdaad gezakt was en daarna zelf ook weer wat slaap proberen te krijgen. Ik hoefde haar niet wakker te maken, laat staan uit te kleden, en kon de lichten in haar kamertje uitlaten tijdens het meten. De gemeten temperatuur wordt automatisch in de app opgeslagen.

En wat vindt de huisarts ervan?

Huisarts Bart Timmers test de Withings Thermo momenteel in zijn praktijk. “Wat betreft het gebruiksgemak van de thermometer en de koppeling met de app ben ik om. Het is me ook opgevallen dat de thermometer consistent meet: ik heb mezelf een tijdje ‘bijgehouden’ en het viel me op dat de waardes vrijwel altijd hetzelfde zijn binnen een smalle marge.”

Maar Timmers ziet ook beperkingen nu hij de Thermo een paar keer bij patiënten heeft getest. “Tot twee keer toe mistte de Thermo een essentiële temperatuursverhoging die door een oorthermometer wel werd opgepikt. Daar ben ik natuurlijk alert op. Withings stelt daarnaast dat een patiënt minimaal tien minuten in dezelfde ruimte moet zijn als de thermometer voordat je een meting uitvoert. Dat is in de praktijk natuurlijk niet altijd haalbaar. Maar ik blijf voorlopig nog even testen.”

Timmers wijst daarnaast op de nieuwe NHG-standaard rondom koorts, waarin voor baby’s jonger dan drie maanden benadrukt wordt dat de temperatuur altijd rectaal gemeten moet worden.

Huisarts Bart Timmers

Huisarts Bart Timmers

De app

De Thermo werkt anders dan alle apparaten van Withings niet samen met de Health Mate app, maar heeft een eigen app, genaamd Thermo. In deze app komt uitsluitend de data die verzameld wordt door de thermometer terecht. De Thermo koppelt zowel via Bluetooth als Wifi met je smartphone, dus je hoeft je telefoon niet in de buurt te hebben om toch meldingen door te krijgen. Ik merkte hoe fijn dat was toen ik zelf voor een afspraak buiten de deur was en ik evengoed de temperatuur van de baby op mijn telefoon zag verschijnen.

Als je als gezin de Thermo gebruikt, dan kun je voor alle gezinsleden (maximaal acht) een eigen profiel aanmaken in de app. Als je een meting uitvoert, dan kun je deze temperatuur toewijzen aan één van de gezinsleden. Zo’n meting kun je aanvullen met relevante informatie. Zo kun je aangeven welke symptomen jij of een familielid heeft (hoofdpijn, buikpijn, duizelig, oorpijn, stemverlies), een foto of opmerking toevoegen en aangeven welke medicatie er is gebruikt. Tenslotte kun je ook een handmatig gemeten temperatuur, bijvoorbeeld met een kwik- of digitale thermometer, in de app opnemen.

De metingen van Olivia plus aanvullende informatie over medicatie of klachten

De metingen van Olivia plus aanvullende informatie over medicatie of klachten

Gebaseerd op leeftijd, ziektegeschiedenis en symptomen geeft de Thermo app advies als er een nieuwe meting binnenkomt. Bijvoorbeeld om contact te zoeken met een zorgverlener. Withings heeft hierbij onder andere samengewerkt met kinderziekenhuis Boston Children’s Hospital. In de app kun je in ‘Thermia’ meer informatie vinden over koorts bij kinderen.

Design

Natuurlijk valt het design van de Thermo op. Het is wit apparaatje met een gekleurd touchscreen en een felgroene dop ter bescherming van de sensoren. De Withings Thermo is groter dan de meeste huis-tuin-en-keuken thermometers, maar heeft evengoed een handzaam formaat en een gestroomlijnd design. De Thermo ligt prettig in je hand en is eenvoudig te bedienen.

Batterijen

De Thermo werkt op batterijen. Er worden twee AAA-batterijen bijgeleverd als je de thermometer besteld. Ik kon geen informatie vinden over hoe lang de Thermo mee gaat op twee volle batterijen.

Prijs

De Withings Thermo kost 99 euro en zit daarmee ver aan de bovenkant van de prijs voor een thermometer. Een digitale thermometer heb je immers al voor een paar euro. Wie wel voor een smartphone-gekoppelde thermometer wilt gaan maar niet de hoofdprijs wil betalen, kan de Kinsa Smart Ear thermometer voor vijftig dollar overwegen. Die hebben wij zelf nog niet uitgebreid genoeg getest, dus over de accuraatheid van deze meter durven we niets te zeggen.

Withings Thermo

Withings Thermo

Eindoordeel

De hoge prijs van de Thermo is in mijn optiek het allergrootste nadeel van deze slimme thermometer.  Net als bij de iPhone 7 of de nieuwste Google smartphones is er ongetwijfeld wel een markt voor, dat ziet Withings waarschijnlijk wel goed.  Tegenover de prijs staan meerdere voordelen, met gebruiksgemak op nummer één. Het is in de praktijk erg handig om even snel bij een slapende of rustende baby de temperatuur te kunnen meten zonder hem of haar uit te moeten kleden. Maar ook onderweg of bij andere mensen thuis kun je gemakkelijk even snel een meting uitvoeren. Het is ook praktisch dat je het display van de Thermo in het donker af te lezen is: een reguliere thermometer kun je niet gemakkelijk in een donkere slaapkamer gebruiken. Het is met de Thermo tenslotte heel eenvoudig om bij jezelf je temperatuur te meten.

Ten opzichte van een digitale thermometer die in aanraking kan komen met spuug, oorsmeer of andere lichaamssappen, is de Thermo super hygiënisch. De thermometer raakt het lichaam niet eens aan.

De Thermo app werkt tenslotte handig en is overzichtelijk. De app koppelt zowel via wifi als bluetooth met de thermometer, waardoor je niet in de buurt hoeft te zijn van de thermometer en toch metingen door kunt krijgen. Dat is bijvoorbeeld fijn als iemand anders een oogje in het zeil houdt bij jouw zieke kind.