Concert “The Royal Dutch Scam (Steely Dan tribute), Musis, Arnhem

5 maanden droog staan qua muziek door de Coronacrisis, werden ruimschoots goed gemaakt door een onverwacht concert. Geert Klein Breteler bleek nog een kaartje te hebben voor het optreden van The Royal Dutch Scam, in de prachtige parkzaal van Musis in Arnhem, op 6 juli 2020.

Bijzondere omstandigheden wel, alles bleek binnen strak belijnd te zijn. De voorzorgsmaatregelen bleken vooral in de zaal merkbaar. Zittend aan tafeltjes, weliswaar sfeervol beschemerlampt, en alles met ruime afstand. Da’s toch anders dan anders. En het voorprogramma, singer/songwriter Lisa Ké, was ook niet echt helemaal mijn ding (erg goeie stem, maar voor mij wel wat te makke liedjes). Tot zover de kritische kant. Want daarna was álles geweldig!

Meteen bij de start zink je al helemaal weg in de perfecte Steely Dan-sound. In alle opzichten. Muzikaal, maar ook geluidstechnisch (Walter Becker en Donald Fagen waren enorme audiofielen, alles moest perfect zijn). Om Steely Dan goed na te kunnen spelen moet je echt wel heel erg goed je instrument beheersen en dat deed de hele band ook zeker. Zang perfect, achtergrondzang (mét all the right moves) perfect, 3 saxofonisten perfect, keyboard, bas, gitaar, percussie perfect. 5 nummers van Aja, hun top-album, werden er maar liefst gespeeld. Daarna een rondgang door alle andere albums, tot en met Gaucho. Omlijst met anecdotische toelichting door bandleider Lo van Gorp. De meeste nummers werden exact nagespeeld zoals ze op het album stonden, maar hier en daar verraste de band wel met een andere uitvoering, zoals bij Do it again. Ook bij het slotnummer viel de band ineens helemaal stil waarna een hele bijzondere sax-solo het nummer weer tergend langzaam, maar euforisch op gang hielp.

Wat een perfecte band is dit, en wat een perfecte muziek. Mijn hele laatste vakantieweek heb ik het kloten-weer nog weten te verdrijven met het draaien van alle albums van Steely Dan. En mocht de vraag naar de albums die meegaan naar het onbewoonde eiland ooit nog komen: Ik kom waarschijnlijk toch nooit op minder dan 50, maar Aja gaat er bij zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *